Dagen D och slaget om Normandie 1944

Boken belyser inledningsvis Atlantvallens tillkomst och de militära och politiska överväganden som låg bakom de Allierades landstigning i Normandie 1944. Den handlingscentrerade framställningen låter läsaren följa stridshändelserna från "D-dagen" fram till inmarschen i Paris.

Förutom den stora militära insatsen i trupper och materiel gör de förberedelser som det enorma och mångfasetterade projektet krävde och D-dagens logistiska kraftsamling intryck. Både vapen och underhållstekniskt noteras en mängd innovationer, speciellt framtagna för invasionen, som tillsammans med all planering, underrättelse- och desinformationsverksamhet gör landstigningen i Normandie unik. Det är lätt att förstå att besökarna på stränderna är många och deras frågor likaså.

Genom det rika bildmaterialet tar boken också läsaren med till invasionskusten av i dag, från Sainte-Mère-Église i väster till Caen-kanalen i öster. Här finns fortsättningsvis mycket kvar av de tyska försvarsanläggningar som de allierande trupperna ställdes inför. Varje sträcka av stränderna har sin historia och många ett eget museum. Genom landstigningen och det erövrade brohuvudet öppnades den s.k. "Andra fronten" och Nazityskland ställdes inför det tvåfrontskrig som ledde till dess sammanbrott året därpå.

Titel: Dagen D och slaget om Normandie 1944

Författare: Ulf Smedberg

Förlag: Förlaget Scriptum

Boktyp: Historia | Limbunden

ISBN: 978-952-7005-64-4

Sidoantal: 362 s

Utgivningsår: Vår 2020

Lager status: I lager

Ulf Smedberg (f. 1945) är filosofie magister i historia och pensionerad lektor, bosatt i Nykarleby. Hans första bok, "Krigsmans tid" (utgiven 2013) prisbelönades av Svenska litteratursällskapet 2015. Hans andra bok, "Veteranens minnen", utkom 2017.