Till min syster bortom haven

Det är 2013. Barnboksförfattaren Nancy reser till sin barndoms stad som numera heter Sankt Petersburg. Hon skriver brev till sin förlorade syster "Lalique" — dock utan att sända dem till henne.

Nancy träffar sina forna skolkamrater och förundras över att de dyrkar allt finländskt samtidigt som de idealiserar sovjettiden. Har de kanske glömt hur sovjetlivet såg ut?

Egentligen är hon i en djup livskris. Efter sin hemkomst till USA känner hon sig förändrad. En del trauman hon upplevde tidigare — sin äkta mans död, terrorattacken vid maratonloppet i Boston — framstår i ny dager. Lyckas hon att återknyta kontakten med sin syster? Och hitta tillbaka till sig själv?

Zinaida Lindéns nya roman är en road movie, en metafor för det liv som många av oss lever idag. Familjen som strös ut över olika kontinenter, priset individen tvingas att betala för sina val, smärtan i att inte kunna tala sitt modersmål är övergripande teman.

Till min syster bortom haven är i stor utsträckning en röstens roman. Här finns utrymme för Lindéns alldeles egna lågmälda humor. Och oväntade detaljer - som lyckan att äga en röd Marimekkoklänning.

Titel: Till min syster bortom haven

Författare: Zinaida Lindén

Förlag: Förlaget Scriptum

Boktyp: Roman | Häftad

ISBN: 978-952-7523-03-2

Sidoantal: 182 sidor

Utgivningsår: Höst 2022

Lager status: I lager

Zinaida Lindén (född i Leningrad år 1963) är författare, publicist, filmrecensent och översättare. Hon utexaminerades som fil.mag i svenska och svensk litteratur från Leningrads universitet och är bosatt i Finland sedan 1991. Hon har även bott i Japan. Efter debuten år 1996 har hon publicerat sig såväl i roman- och novellform som i pressen. Hennes verk har utkommit på finska, ryska, danska, kroatiska, tyska och esperanto. Romanen I väntan på en jordbävning belönades med Runebergspriset år 2005.