Det är ju huvudlöst, sa pappa - Memoarer för perioden 1944-1985

Utkommer i höst

Eirik Granqvist, född 1944 i Nykarleby, har en helt unik levnadshistoria. Som tonåring gav han sig i väg – mot föräldrarnas vilja – för lärlingskap vid Zoologiska museet i Helsingfors och snart för studier vid olika lärosäten i Europa. Efter konservatorsexamen i Bremen och anställningar vid de naturhistoriska museerna i Orléans och Bergen återkom Eirik till Helsingfors som Zoologiska museets konservator, där han på ett för sin tid revolutionerande sätt införde ett taxidermiskt synsätt, med anatomisk, ekologisk och etologisk trohet som ledstjärnor, tills han i mitten av 1980-talet återvände till Frankrike och byggde upp sitt eget museum Préhistorama. Genom sina nära kontakter med ledande sakkunniga över hela världen, bland dem professor Björn Kurtén, blev han del av en internationell community och en viktig gestalt inom museernas världsorganisation ICOM.

Eirik berättar levande, observant och humoristiskt om sin väg framåt och sina upplevelser i framför allt Österbotten, Helsingfors, Frankrike och Norge. Nitton år gammal ger han sig i väg på en äventyrlig motorcykelfärd till Jugoslavien. Följande år på väg till Marocko bryter motorcykeln ihop på den franska landsbygden – ett år senare är han gift med dottern till en lokal jordbrukare. Som konservator företar han senare dramatiska insamlings- och jaktresor till bland annat Sydafrika, Niger och Alaska, alltid med geväret och kameran i beredskap. Vänskapsband utvecklas med finlandssvenska profiler som Aleko Lilius och familjen Ahlström, vars säte i Norrmark Eirik lär känna under många jakter i sällskap med bergsråd och ministrar.

Eiriks berättelse är fylld av österbottniska interiörer, träffsäkra människoporträtt och dråpliga anekdoter från uppväxten i Nykarleby och det fria livet på sommarvillan i Bonäs. Naturen och djuren intresserar honom mer än tragglandet i Jakobstads samlyceum. Som mycket ung lär han sig skjuta änder med Graftongevär och jaga fiskar med harpun. Senare ska hans älg från Esse göra succé i Frankrikes museivärld. På Eiriks 40-årsdag i Alaska är höjdpunkten en köttsoppa gjord på en 36 000 år gammal infrusen bisonoxe.

Boken är späckad med fotografier, som med AI-teknik kunnat ges ett häpnadsväckande djup. För människor intresserade av natur, djur, jakt och samtidshistoria är Eiriks iakttagelseförmåga och berättarhumör en rik källa till både lärdom och nöje. Framställningen går fram till år 1985. Förord är skrivet av professor Kristian Donner.

Titel: Det är ju huvudlöst, sa pappa - Memoarer för perioden 1944-1985

Författare: Eirik Granqvist

Förlag: Förlaget Scriptum

ISBN: 978-952-7523-17-9

Utgivningsår: Höst 2023

Lager status: Ej utkommen