Hem   Böcker   Bokhandlar   Manus   Om förlaget   Kontakta oss

När himlen faller ner

Matts Andersén

När himlen faller ner

En världsresa genom årmiljoner med meteoritkratern Söderfjärden

136 sidor
Häftad

ISBN 978-952-7005-41-5

Boken utkom i inbunden version 21.5.2015
(ISBN 978-952-7005-25-5)
Häftad version 1.12.2016

”När himlen faller ner” är en bok om himlakroppars nedslag på jorden – en populärvetenskaplig berättelse om en världsresa genom årmiljoner med meteoritkratern Söderfjärden. Den lättillgängliga framställningen med unika illustrationer ger oss nya insikter om hotet från rymden. Berättelsen som bygger på aktuella forskningsresultat rör sig vid vetandets yttersta gränslinje. Bortom kunskapens gräns bär fantasi och fiktion över outforskade etapper.

Läsaren inbjuds till tre tidsresor över det dynamiska jordklotet och får uppleva liv och död på vår planet i mer än 500 miljoner år. Kontinenterna flyttas och omformas, arter utplånas i katastrofer men ständigt spirar nytt liv.

En armada av asteroider kretsar i vårt solsystem. Då och då sveper rymdbumlingar tätt förbi jorden, ibland träffar de vår planet. En sådan fullträff skapade en gång den urgamla meteoritkratern Söderfjärden, idag en grönskande åkerrundel på Finlands västkust.

Bokens innehåll väcker frågor om existentiella risker. Kan hotet från en asteroid avvärjas? Kan en klimatkollaps ödelägga jorden? Är faran från rymden jämförbar med risken för en nukleär katastrof?

Matts Andersén, naturvetare och folkbildare, inbjuder läsaren till en världsresa med en mix av fakta och fiktion. Boken innehåller ett sextiotal illustrationer av bl.a. Robert Back, David A. Hardy, Martin Karlsson, Ira Mikkonen, Leif Sjöström och Ika Österblad.

Om Matts Andersén:

naturvetare, filosofiemagister med geologi som huvudämne, folkbildare, rektor för Vasa arbis 1970–2005.

Har tidigare utgivit "Flykten västerut" (Sahlgrens förlag, 1987); "Folkbildning i 100 år – Vasa arbis 1907–2007"(Vasa 2007) och "Flykten västerut", nyutgåva som digital talbok (Johanneshov TPB, 2009).

Har skrivit populärvetenskapliga artiklar om natur och historia i tidningar och i olika publikationer. Medverkat i lokal-TV-produktioner.

Hittade år 1984 en jättegryta på Söderfjärdens kraterkant, uppe på Öjberget. Har från början av 1990-talet följt den geologiska forskningen kring meteoritkratrar, gjort studieresor till en del av jordens kratrar och deltagit i arkeologiska utgrävningar kring Söderfjärden. Medverkade åren 2004–2008 i uppbyggnaden av Sundom bygdeförenings besökscenter Meteoria Söderfjärden och är sedan 2008 ansvarig för utveckling och drift vid Meteorian.