Hem   Böcker   Bokhandlar   Manus   Om förlaget   Kontakta oss

Vintern

Hans Hästbacka

Vintern

ISBN 952-5496-24-4
Inbunden
Publ.år: 2006
Slutsåld

Vintern är den fjärde och sista delen av ornitologen och naturskildraren Hans Hästbackas årstidsböcker. Den första boken i serien, Våren, utkom år 1996, Sommaren utkom 2001 och Hösten 2003. Böckerna är rikligt illustrerade med författarens egna fotografier.

Ur boken:

Dagen är solig och kall med termometern stående på minus sexton grader. Det nordliga vinddraget över isarna är minimalt och markerna täckta av två dagar gammal nysnö. En bättre dag för vinterns premiärvandring ut till havsbandet finns inte.

På flera ställen har unga havtornsbuskar blivit infrusna i iskanten och helt överdragna av tillfrysande vatten som sjögången stänkt upp på dem. Buskarna står stela och tyngda av den tjocka ishuden och blänker i solljuset.

I holmens sydvända vikar brinner isskavda alstammar på långt håll. Högvatten, grov sjögång och ett sönderbrutet istäcke har barkat nästan hälften av alarna mot sjön till. De nakna stamdelarna kantade av sönderskavd bark ser ut som blödande sår. Alarna kommer att överleva men vara skadade för resten av livet. Precis som havtornsbuskarna måste de stå ut med vädrets makter, nötande isar och stockar som sjögången spolar upp på stränderna.


» Köp boken från din närmaste bokhandel (se lista här)
... eller beställ den från Scriptum här!