Hem   Böcker   Bokhandlar   Manus   Om förlaget   Kontakta oss

Dockskåpets hemlighet

Bo Lönnqvist

Dockskåpets hemlighet

155 sidor
Inbunden

ISBN 978-952-7005-35-4
Utgivningsdag: 7.12.2016

I miniatyren som symbol, ritual, konstverk, kuriositet och maktmedel konkretiseras stora ting. Den lilla saken kan vara en projektion för känslor och drömmar, kärlek och hat, glädje och sorg. Miniatyren väcker nyfikenhet och behov av att forma och förändra, tukta naturen och behärska världen. Genom miniatyren söker man fånga tiden, rentav söka sanningen i tingen. Att fly tiden och finna odödligheten.

Genom tiderna har människan fascinerats av små ting. De har övernaturlig kraft. Amuletterna har följt henne på livsvägen. Miniatyrer som magiska ting har öppnat hemliga rum. Trots – eller i kraft av – sin obetydlighet kan de åstadkomma mirakel. Som redskap för makten är de både synliga och osynliga, skoningslösa vapen. De stänger inne och ute, de framkallar hunger och sväller över i mättnad. Dockskåp, lekstugor, julkrubbor och pepparkakshus öppnar i denna bok världar som det europeiska förnuftet inte kan förklara och bemästra. Utblickar mot och insyn i det irrationella, det fantastiska, samlandet som passion och besatthet.

Bo Lönnqvist är professor emeritus, kulturantropolog och folklivsforskare som skrivit ett trettiotal böcker. I denna essäbok har han samlat tankar under strövtåg i vetenskapens mark - och utmarker.

Recension

Läs recension på Svenska Yle och hör Bo Lönnqvist berätta om boken:
» Livet i miniatyr fascinerar oss